ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ХИРУРГИЯ

Хирургическата операция на черепа е относително младо направление на медицината. Тя се е развила от неврохирургия и е преминала дълъг път през последните две десетилетия. Хирургията на глава и шия изисква интензивни грижи  и сътрудничеството на голяма група от специалисти неврохирурзи, неврорадиолози, УНГ, офталмолози – специалисти на много високо ниво и голям опит. Тяхната работа е довела до подобряване на ефикасността и увеличаване на хирургическите способности при пациенти с тумори на основата на черепа.

Преди години, след операция на тумор в черепа са наблюдавани  функционални нарушения на черепните нерви. Усложненията могат да засегнат всяка двойка от 12 черепно-церебрални двойки нерви.                                      Нервите ни осигуряват движение на очите, движение на клепачите, движение на мускулите, движение на езика. Нервите са сензорни, моторни и смесени. Благодарение на нервите чувстваме докосване или болка. Вкусът, мирисът, преглъщането, дъвченето, сърдечният ритъм е резултат от импулсивната нервна активност.

Ако се засегне оптичният нерв, това се проявява като слепота. Ако удари околомоторния нерв, горния клепач се понижава, разработва страбизъм и др. Сигнал за глософарингеална нерв засяга способността на в гълтането и говора. Увреждането на лицевия нерв прави лицето асиметрично, сълзливата жлеза и чувствителността към вкуса се нарушават. Увреждането на слуховия нерв нарушава изслушването. Увреждането на вулканичния нерв може да доведе до проблеми с преглъщането. Поражението на тригеминалния нерв лишава усещането на цялото лице на човек. Обикновено хирургията за черепно-мозъчната травма причинява значителни функционални смущения.

Днес повечето пациенти преминават успешно в такава операция и бързо се връщат към нормалния си живот.

Основата на черепа е разделена на три части: предната, средната и гърба. Вътрешната повърхност на самата основа на черепа се състои от три ями. В предната и средната ями се поставя голям мозък. В задната плоча е церебелецът. Тя е най-голямата и най-дълбока, през окципиталната формамина, медлула подвижността преминава в гръбначния мозък.

След предната част на фронталните дялове на черепната основа тестван обонятелни, визуални и лицевите нерви, които се движат очните ябълки, влияе на обонянието и са отговорни за нерв усещане и изражението на лицето. Те са придружени от голяма мрежа от вени и съдове. В средната част има кръстопът на нервите: тройните нерви, визуалният канал, нервите на горната и долната челюст, поглъщането и слуховите нерви. Те също са придружени от менингеални, каротидни артерии и многобройни вени.

cherepno1

И трите части на основата на черепа често страдат от неоплазми с различна природа и сложност.

През последните няколко години, благодарение на съвременните технологии и инвазивните методи, открихме безопасен ендоскопски хирургически подход към всички части на основата на черепа. Например, костното пробиване, което е границата между предния отвор, без да се застрашава областта на сънната артерия и зрителния нерв, можем да отстраняваме тумора без докосване на мозъка, артериите и нервите. Друг пример е пробиване на опасната зона на слепоочната кост на черепа в челната равнина, без да се засягат основните артерии и нерви на предварително определен ъгъл спрямо хоризонталната равнина на черепа. Нашите ендоскопски хирургични операции дават положителни резултати от лечението, особено при пациенти с доброкачествени неоплазми. Пациентите с злокачествени тумори имат удължен живот поради сложно лечение и ефективна профилактика на постоперативни усложнения.

Модерна лазерна и ултразвукова технология, neuroendoscopic, най-точни пневматични чукове, специална високоскоростна тренировка, операционен микроскоп със специален акцент осветление, широкоъгълни оптики, индивидуални микрохирургични техники в операционната навигация и т.н. помощ, спасяват живота на хиляди хора всеки ден. Диагнозата с помощта на магнитно-резонансно изображение помага да се идентифицират в ранен стадий на лезията, степента на тумора и неговите граници. Това помага да се състави точен план за ендоскопска хирургия и комплексно лечение за много видове тумори на основата на черепа.

 

Истински пробив в познаването на най-новата анатомия се случи с развитието на компютърното моделиране в областта на мозъчното визуализиране. Обемни изображения на многовибрационна и многопластова компютърна томография позволяват да се види в реално време точна и подробна картина на всяка неоплазма. Можете да видите точното местоположение на тумора. Възможно е да се получат данни за характеристиките му и да видим анатомични структури в непосредствена близост до него (метастази, и т.н ..) образ на звука ви позволява да изберете правилното хирургическо решение за успешна работа в кратък срок и без усложнения.

Друг важен аспект на неврохирургията на черепната база е предотвратяването на церебрален оток и предотвратяването на усложнения. За да се отстранят патологичните акумулации на цереброспиналната течност и да се освободи кръв от вътречерепното пространство, служат нови ефективни силиконови системи за отводняване.

cherepno2

Специални  помпи, катетри, клипове, фиксатори,щепсели и адаптори, както и отводняване-дренажни устройства за събиране на течности непрекъснато се подобряват.

 

За да стане по-бърз лечебният процес, се използват специални херметични материали, покриващи раната. Например, стерилно лепило за биоинтертетично латексно хирургическо лепило. Постоянно разработени различни биоматериали за хирургически конци, мазилки, мрежи, скоби и превръзки. Най-новите антимикробни средства се използват ефективно.

От голямо значение е всичко това развитие да помогне на пациентите с тумори на основата на черепа. Преди няколко години много от базовите тумори на черепа се смятаха за неоперативни. Източници на тумори на черепната основа, обикновено са лезии на костите и съединителната тъкан структури на основата на черепа, мозъчна обвивка и черепните нерви, кръвоносни съдове и хипофизни тумори.

То може да бъде както злокачествено, така и доброкачествено новообразувание.

Най-често срещаните тумори на в черепа са:

Доброкачествените тумори: акустична неврома, ангиофиброма, агресивни полипи, хемангиома, менингиома, обърнат папилома, неврофиброма, менингиома, фиброиди, фиброзна дисплазия, cementoma, хондрома и сътр.

Злокачествените неоплазми: adenokistozny рак ionalnaya rabdimiosarkoma карцином, leyosteosarkoma, лимфома, остеобластом плоскоклетъчен карцином, hondsarkoma, хордом esthesioneuroblastoma, embromisarkoma и сътр.

Понастоящем почти никакви трудно достъпни тумори не са останали, благодарение на визуализацията на туморите от всяка локализация. Понякога не е възможно напълно да се премахне туморът, но е възможно значително да се подобри качеството на живот на пациента.

Основният метод за лечение на тумори на основата на черепа е хирургически ендоскопски операции. При необходимост се произвеждат индивидуални 3-и 4-измерни модели на импланти за основата на черепа.

При лечението на черепни тумори участват голямо количество многопрофилни высококвалифицирани специалисти и силно гъвкави експерти . Те са неврохирурзи и endosurgery, невропатия, специално обучени анестезиолози, пластични хирурзи, otonevrologa Онкология, neurooncology, himeoterapevty, психолози, специалисти по хранене и физиотерапевти.

Менингиома (meningoblastoma)

Най-честите мозъчни тумори са менингиоми. Обикновено е доброкачествен тумор с широка основа, която повече от 90% от случаите са локализирани в менингите около мозъка и гръбначния мозък, което води до натиск върху мозъчната тъкан и други анатомични структури. Повече от 12 вида такива тумори са известни. Те възникват най-често от наранявания на главата, радиоактивно облъчване, хормонални разстройства, генетично предразположение и т.н.

 

Менингиомите представляват около 20% от всички първични мозъчни тумори. Въпреки бавния растеж, през годините неговият натиск върху вътречерепното налягане причинява страдание и причинява усложнения.

Разпространението  е около 6 на 100 000 годишно. При жените в сравнение с мъжете този показател е по-висок и с увеличаването на възрастта. В Израел има висока честота на менингиом при пациентите, лекувани с лъчетерапия на скалпа в 40-те години и 50-те, дължащи се на излагане на опасност за тения.

Клиничната картина на менингиома зависи от локализацията му. Ако менингиомът се развие във временните лобове, речта и слуха са нарушени. Менингиомите може да нарушат психиката, миризмата, гледката, вкуса и да предизвикат чувство на болка в областта на лицето и очите. Менингиомите в големия тилен формен могат да причинят болка в ръцете и краката.

cherepno3

Симптоми на менингиом:

*Тежки главоболия, замаяност

*Зрително увреждане (зрителна острота, двойно виждане и т.н.)

*Пулсиращ шум в ушите, загуба на слуха

*Объркване, спадове в паметта

*Конвулсии

*Слабост и скованост в ръцете и краката

*Интракраниално налягане и т.н.

В повечето случаи основният метод за лечение на менингиом  е да се премахне туморът хирургически. Хирургическите трудности зависят от местоположението на тумора и възможността за пълно отстраняване без увреждане на структурите, съседни на тумора. Основната хирургична задача е да се поддържа нормалното функциониране на черепните нерви и кръвоносните съдове на мозъка. Менингиомите на основата на черепа са свързани с черепните нерви в тази област. В повечето случаи премахването на менингиома завършва успешно, без усложнения и рецидиви. В случаите, когато пълната резекция на тумора не може да се извърши напълно, се провеждат допълнителни методи за лечение и наблюдение на пациента. Например с инструменти като магнитен резонанс и многослойна компютърна томография.

Невралгия на тригеминалния нерв

Троичния нерв е отговорен за чувствителността на очите, клепачите, бузите, носа, устните, венците, дъвкателната мускулатура на човешкото лице. Когато тригеминалният нерв (поради някаква причина) се изтласка, човек чувства силна остра болка, подобна на токов удар. Това явление се дължи на невралгия на тригеминалния нерв.

Невралгията на тригеминалния нерв е най-често срещаното заболяване. Милиони хора по света страдат от болка, причинена от тригеминална невралгия. Болките се появяват внезапно и могат да продължат няколко секунди, но се повтарят периодично (понякога стотици пъти на ден). Рязката болка може да се случи по всяко време. Например, по време на почистване на зъбите или на студен въздух. За известно време болката се отдръпва, но след това отново се повтаря.

Интензивността на болката е толкова голяма, че човекът не може да се концентрира върху нищо и страда.

Причините за невралгия (тригеминалната промяна на нервната обвивка) се проявява от налягането на мозъчните тумори, или в костите, остеомиелит на челюстните кости, съдов аневризъм, възпаление, множествена склероза, което се отразява на нерв ганглиите в мозъчния ствол, увеличаване на налягането на нервите и др.

Диагнозата на невралгия се основава на отричането на всички останали фактори, които могат да причинят заболявания като херпес зостер, подуване, зъбобол, възпаление на кръвоносните съдове и т.н. В същото време, най-точна информация дава магнитният резонанс –  многослойна компютърна томография. Неврологичният преглед трябва да вземе предвид, ако е първичен или е причинен от някаква болест. Причинява се от нервът на периферния генезис или – централният генезис. Трябва да се вземе предвид продължителността на болката, ефективността или неефективността на лекарствената терапия.

Лечението на невралгия на тригеминалния нерв може да бъде консервативно, хирургично или смесено. Изборът между различните лечения зависи от общото здравословно състояние, възрастта и личните предпочитания на пациента.

Най-разпространените лекарства за лечение на тригеминална невралгия са антиконвулсантите. Тяхната ефективност намалява с течение на времето. В допълнение, често тези лекарства дават усложнения. Използват се и други методи на консервативно лечение. Например, като инжекционна блокада, кръвоизлив и други методи на физиотерапия. Но понякога тези методи са неефективни. Атаките на болката се връщат с времето и предизвикват ново страдание.

Хирургичните методи за лечение на тригеминалната невралгия се считат за най-ефективни, тъй като те могат да спасят завинаги болните от болката.

Един от методите за хирургично лечение се нарича микроваскуларна декомпресия (MVD). Между церебеларните артерии и гръбначния стълб на тригеминалния нерв се поставя специален уплътнител. В много случаи тя е ефективна и не създава усложнения. Но този метод има своите недостатъци. Не е подходящ за някои възрастни пациенти.

Един от най-ефективните методи за неинвазивно лечение на тригеминална невралгия се счита като се използва система електрохирургия радиочестотен: Гама-нож, Кибер-нож  и др.

Резюме

 

Научният пробив, постигнат през последните години в лечението на тумори в черепа, се дължи на разработването на съвременни методи за компютърна диагностика като цяло. Визуализирането на триизмерни образи на цялото тяло на човека и неговите вътрешни органи донесе на науката  по-добро разбиране за човешката анатомия. Имаме възможност ясно да се видят границите на тумора в човешкия череп, патологичните промени в съдовете на мозъка и много други.

 

Днес доброкачествените тумори в черепа, а понякога и злокачествените, вече не представляват непосредствена заплаха за живота на пациента. Можете да извършвате неврохирургични операции, без да повредите жизнените функции на мозъка. Повечето от пациентите ни успешно са претърпели неврохирургично лечение. След кратък период на възстановяване те се нормализират.