РАК НА ПРОСТАТА

Fusion Biopsy – интелигентен метод за тестване на простатата

Препоръчва се биопсия на простатата за подозиран рак на простатата поради повишен ПСП или неправилен ректален преглед или и двете.

Една синтетична биопсия е умна биопсия, базирана на ранно ЯМР сканиране . Предполагаемите области са показани от рентгенолог по време на биопсията и целевите данни за ЯМР се комбинират с ултразвуковите изображения. Това сливане позволява биопсията да насочва внимателно подозрителните зони, вместо да прави “сляпо” и да увеличава степента на откриване на заболяването.

Операцията се извършва от специалист по урология, като се вземат малки проби от простатата със специална игла. Пробата от тъканта се изпраща в патологична лаборатория за микроскопско изследване от патолог.

 

Кой се препоръчва да претърпи биопсия на синтез?

Водещи организации в Съединените щати и Европа препоръчват провеждането на биопсия, насочена по MRI, във всички случаи, когато е необходима повторна биопсия. Това означава, че при пациент, който вече е подложен на нормална биопсия на простатата, но се изисква отново да се извърши поради съмнение за заболяване или нужда от последващи действия. Пациентите с уголемена простата или с повишено подозрение за рак, които не са направили това преди, също могат да се възползват от този метод.

Prostata

Prostata2