Радиотерапия (лъчетерапия)

Институтa по радиология в Тел Авив Медицински център Сураски (Ихилов), с право заема място в челните редици в света на медицината – не случайно е първото лечебно заведение, извън САЩ и Канада, прието за член на RTOG (Radiotherapy Oncology Group) един от световните лидери в областта на научните изследвания за лъчетерапия. Институтът по радиология на Медицински център “Сураски” в Тел Авив е оборудван с най-новите технологии. Използва най-модерното оборудване и най-модерните технологии. Последното научно и техническо развитие не само увеличава многократно точността на радиотерапията, но същевременно значително намалява продължителността на облъчването (и по този начин свежда до минимум страничните ефекти).

Ние притежаваме и работим с най-добрите в света ускорители, модел бустери Novalis TrueBeam STH, производство на  компанията Varian Medical System, оборудвани с ултра-модерна компютърна система. Те не само предоставят на нашите пациенти висока точност и качествено лечение, но също така максимална защита на здравите органи.

Благодарение на най-новите високоскоростни ускорители продължителността на лечебните сесии значително намаля. Цифрите говорят сами: ако преди, продължителността на една сесия достига 45 минути, то сега тя е само 10 минути.

radioterapia1

Важна част от ултрамодерния линеен ускорител е изчислителната  компютърна система, която изчислява разпределението на лъчението в тялото на пациента по метода на Монте Карло. По-рано този метод бе използван от американската космическа агенция NASA, както и от ядрените реактори. Сега този метод, който позволява извършването на изчисления с повишена точност в най-кратки срокове, също се използва за лечение на пациенти с рак.

В допълнение към внимателно избраните системи за планиране на лечението, които осигуряват максимална точност на лъчелечението, институтът използва системата за мониторинг и контрол на Varian за наблюдение на лечението в реално време. Той гарантира, че всеки пациент ще получи точно лечението, което му е предписано от лекари и рентгенолози.

Нашият институт беше първият в Израел, който усвои технологията за контрол на дихателните движения. Тази технология включва две системи: система за синхронизация с дишане и система за забавяне на дишането. Синхронизацията с дишането на пациента осигурява най-точно удара на лъчите, като се отчита промяната в местоположението на тумора по време на дишането. Тази точност позволява значително да се ограничи площта на облъчваната повърхност и да се сведат до минимум страничните ефекти.

 

Специални видове процедури:

 

Стереотактично облъчване. Характеризира се с много висока точност (“фокусирана терапия”). В този случай се дава висока доза радиация в рамките на една фракция или в малък брой сесии. Стереотактичната терапия се предписва в избрани случаи за мозъчни тумори (така наречената радиохирургия), както и за определени тумори на гръбначния стълб, белите дробове и черния дроб. Приложимостта на този метод към конкретен пациент се определя от екип от специалисти.

Облъчване на кожни тумори. Произвежда се с устройство, което излъчва нискоенергийни рентгенови лъчи, характеризиращо се с висока повърхностна доза и ниска дълбочина на проникване в тъканта.

 

Радиационна терапия (лъчетерапия)

Облъчването е най-важният метод за лечение на рак. В много случаи това е основният вид лечение, приложено самостоятелно или в комбинация с химиотерапия или други методи. В някои ситуации облъчването се използва като помощна, “допълваща” терапия след операция или като подготвителна терапия преди операцията. Радиотерапията е ефективна и за облекчаване на болката и други локални прояви на болестта.

Радиационната терапия се извършва с помощта на линеен ускорител, излъчващ рентгенови лъчи или фотони

radioterapia2

Това е един и същ вид радиация, на която са изложени пациентите, когато правят рентгенова снимка или компютърна томография, само, че когато се използват за терапевтичницели, дозите са значително по-високи, отколкото през радиография или CT.

Облъчването засяга бързо разделящите се клетки. Целта на лечението е унищожаването на туморни клетки. В същото време в зоната на облъчване има и здрави клетки .

Радиотерапията изисква много точно планиране. Това, така наречено моделиране (на иврит – “симулация”), проведено с използването на CT сканира директно зоната за лъчетерапия.

Облъчването е безболезнено и не представлява опасност за другите в контакт с вас.

Лъчевата терапия е обикновено 5 дни седмично, на една порция (т.нар фракция) на ден. Брой на фракции и общата продължителност на курса се определя от Вашия лекар за вида на лъчева терапия и параметри на заболяването

 

Планиране на облъчването

 

Когато посещавате за първи път института по радиотерапия, ще трябва да посетите лекар. Лекарят ще задава въпроси за общото ви здраве, ще се запознае-  разгледа резултатите от вашия анализ и изследвания. Ще получите информация за вашата болест и лъчева терапия за вас – включително и планираната продължителност на курса и прогнозира, нежелани лекарствени реакции по време на лечението и след неговото завършване. Ще ви бъде даден подпис за съгласие за радиотерапия. Лекарят ще ви води по време на лечението в Института по радиотерапия.

Следващият етап е CT моделиране за планиране на облъчването. В института по  лъчетерапия, симулацията се провежда от екип специалисти – лекар, медицински физик и рентгенолог, която се използва за планиране на новия CT симулатор от компанията Philips. Високоскоростен многослоен скенер гарантира най-високо качество на изображението и позволява да се определят точно местоположението на тумора и околните органи, което ви позволява да се симулира пътя на всеки лъч и осигурява максимална прецизност на лъчетерапията.

CT се извършва в същата позиция, в която трябва да се извърши облъчване. Понякога тези или други средства за фиксиране се използват за предотвратяване на изместването по време на сесията. Симулацията отнема около половин час.

Курсът започва приблизително 7 дни след симулация, след като планът за лечение ще бъде завършен, тестван и одобрен.

 

Какъв е очакваният резултат от лечението?

В случаите, когато заболяването се открива в ранен стадий (главно за рак на гърдата, простатата или дебелото черво), облъчване (като независима терапия или в комбинация с хирургия и / или химиотерапия) често води до пълно излекуване.

 

В случаите, когато облъчването се използва за облекчаване на болката (т.нар палиативно лечение), трябва да се очаква значително намаляване на интензитета на болката в края на курса на лечение, а понякога – и по време на самия курс.

 

Какви са нежеланите реакции?

Страничните ефекти са предимно временни и са причинени от увреждане на здравите клетки. Като правило, в края на курса на лечение нормалните клетки се възстановяват напълно. Реакцията е индивидуална и може да зависи от получената доза радиация.

При първата част на лъчелечението може да  се появят зачервявания върху кожата, които потъмняват. Кожата става по-чувствителна,  започва да сърби. Обикновено тези явления се появяват 10-14 дни след началото на лечението. Понякога, в резултат на облъчването се формират изгаряния, подобни на слънчевите. В повечето случаи, в края на курса, те постепенно преминават.

Пациентите се намират в среда на изключително високо внимание – това е една възможност да получите високо качество на медицинско обслужване при специалисти на международно ниво. Тук сте в сигурни ръце!

Също така е важно да се отбележи, че разходите за лечение в Медицински център Тел Авив Сураски е значително по-ниска, отколкото в болниците в САЩ, Канада, Германия и други страни, с най-високо ниво на лечение и максимален комфорт.