ДЕТСКА ХИРУРГИЯ

Хирургията е предназначен за бебета и деца под шестнадесет години. Диагностика и лечение на вродени малформации на храносмилателния тракт: есофагеал обструкция,  патология на стомаха и малките черва, заболяване Girshprung, eсофагеален отлив на стомаха и патология на ректума.

Хирургично лечение на неоплазми при деца и юноши. Хирургично лечение на херния. Широко се използва лапароскопския   метод. Такива операции, както: апендектомия, отстраняване на жлъчния мехур, корекция на отлив се извършва с лапароскоп, който намалява нараняванията на съседните тъкани и скъсява пост-оперативен период.

Хирургично лечение на заболявания на гръдния кош. Биопсия, ваготомия. Торакоскопичия  метод за отстраняване на неоплазми на гръдния кош и лечение на възпалителни заболявания на белите дробове.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИНОВАЦИЯ В ИЗРАЕЛ – ДИАГНОСТИЧНА ВИЗУАЛИЗАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ДЕЦА (EOS)

 

Системата за диагностично изобразяване EOS е разработена въз основа на откритие, за което е присъдена Нобеловата награда по физика. В Израел системата е въведена за първи път в детската болница “Дана ” , която до днес  е единствена в цялата страна.

DetskaHir

 

Иновацията на системата EOS е, че тя сканира пациента в изправено положение и позволява триизмерна реконструкция на изображенията. Рентгенова система за сканиране възприема произвежда едновременно в две равнини, след което произвежда двете равнини в интеграция      и изпълнява същата реконструкция вече в триизмерно пространство. В същото време дозата на облъчване е изключително ниска.

Намаляване на дозата на облъчване

Дозата на облъчване на системата EOS е 2-3 пъти по-ниска, отколкото в общата радиография и 20 пъти по-ниска в сравнение с компютърната томография (КT). При снимки на гръбнак – на 85% е по-малко, отколкото при компютърната радиография (КР). В същото време качеството на визуализацията е еквивалентно или дори по-високо от КР. При снимки на долните крайници и гръбначния стълб дозата на облъчване е по-ниска с 50%, отколкото при директна цифрова рентгенова снимка (DR). Визуализация на долните крайници и оста на структурна деформация се извършва с доза на облъчване е 95% по-ниска, отколкото с компютърна томография (КТ). Освен това има и протокол за извършване на проучване с ултра ниска радиация – още 10 пъти по-ниско от посоченото по-горе.

Според д-р Дрор Овадия, шеф на ортопедично отдел в детската болница “Дана DUEK” Медицински център Тел Авив, намаляване на дозата на лъчение е особено важно за децата, които често правят снимки – по-специално във връзка с гръбначни деформации, като например сколиоза. За нас, лекарите, тази иновативна система означава най-добрата възможност за малките пациенти, за  контролиране  развитието на болестта. “

Освен това новият хардуер намалява времето за сканиране до 10-25 секунди. EOS технологията осигурява изображения в пълен размер, мащаб 1: 1, за планиране на хирургически интервенции и за да се наблюдават костните  и ставни заболявания.

Най-добрите диагностични възможности и висока точност на изображението

“Триизмерни снимки на бебето в изправено положе, дават точно изображение на гръбнака  и долните крайници, демонстрира взаимодействие между ставите и други в скелетната система, включително и на гръбнака, бедрата и краката, така че може да се оцени баланса в позата, проверка на кости, стави и връзки от различни ъгли, – обяснява д-р Ovadia. – Визуализацията от този вид ни позволява да изследваме всички части на тялото в една картина, без да е необходимо да събираме няколко изображения заедно, за да получим обща картина. Такава визуализация ни позволява да разгледаме с висока степен на точност мускулно-скелетната система, която е необходима за диагностициране и планиране на лечението. “

Каква е целта на диагностичното изображение на EOS?

Устройството EOS се използва главно за изследване на пациенти с деформации на гръбначния стълб, таза, бедрата, коленете и долните крайници навсякъде; да се оцени дължината и конфигурацията на долните крайници, аксиалното усукване на прешлените или костите на долните крайници; за измерване на физиологични параметри на гръбначния стълб (като кифоза и лордоза), както и за изчисляване и последващо съхранение в системата на ортопедични клинични съответните параметри.

Едно от известните ограничения в проучванията на деформациите на гръбначния стълб е свързано с използването на двуизмерна визуализация. Идиопатичната сколиоза, както е известно, е деформация на гръбнака в три равнини. Рутинните снимки на сколиоза не дават точна картина в аксиалната равнина (т.е. те не позволяват оценка на въртенето на прешлена); понякога това води до подценяване на деформацията в структурата на гръбначните тела. Системата EOS, позволяваща едновременно снимане в две равнини с последваща 3D реконструкция, осигурява по-точни измервания и улеснява по-доброто разбиране на 3D деформацията